Elfin.fi
Fluxel KNX taloautomaatio
Taloautomaatio KNX Fluxel Oy

KNX Taloautomaatio

KNX-taloautomaatiojärjestelmän takana on KNX Association, joka on aiempien järjestelmien (EIB, BCI, Batibus ja EHS) yhteenliittymän tulos. KNX Association valvoo, kouluttaa ja ohjeistaa KNX laitteistojen valmistusta, asennusta ja ohjelmointia. KNX tuotteiden valmistajia on satoja ja kaikki tuotteet käyvät yhteensopivuustestit ennen kuin saavat KNX tuote hyväksynnän. KNX-ohjelmointityökalun kehitys ja myynti on KNX Associationin työtä. KNX koulutuksia järjestetään tarkan koulutusohjelman avulla ja kaikki KNX Partner-sertifioidut asennusliikkeet ovat käyneet tämän koulutuksen ja läpäisseet tentin hyväksytysti.

KNX taloautomaatio

KNX on siis lähinnä ohjelmaympäristö ja tuotteita on valtavasti, kaikki toistensa kanssa yhteensopivia. Tämä antaa paljon mahdollisuuksia taloautomaatiota suunnitellessa ja jatkossa lisätoimintojen asennusta ajatellessa. KNX taloautomaatio avaa suunnattomasti mahdollisuuksia. KNX-taloautomaatiojärjestelmän etuja ovat nopea asennus, monipuolisuus ja se, ettei erillistä keskusyksikköä tarvita.

KNX tuotteessa on toiminnallinen ohjelmisto jo olemassa ja ohjelmoitsijan tehtävänä on yhdistää tuotteiden toiminnot ohjaamaan kodin toimintoja. Itse KNX-tietoverkko toimii niin, että tietoa kulkee verkossa ainoastaan silloin, kun jotain toimintoja tapahtuu, näin verkko ei ruuhkaudu vaan toiminnot toimivat nopeasti ja luotettavasti. Langattomiakin ratkaisuja alkaa tulla markkinoille, jotka antavat entistä joustavampia vaihtoehtoja asennuksille. Taloautomaation ohjaustoiminnot on mahdollista saada käyttöön myös älypuhelimella ja tabletilla.

KNX-taloautomaatiolla voidaan ohjata kiinteistön automatiikkaa, kuten lämmitystä, ilmanvaihtoa ja ilmastointia. Taloautomaatiojärjestelmän tehtävänä on huolehtia siitä, että lämmitys ja ilmastointi eivät ole päällekkäin päällä, vaan säätyvät tarpeen mukaan. Ilman tätä ominaisuutta on yleensä mahdollista käyttää kodin tekniikkaa väärin ja tuhlata valtavasti energiaa.

Taloautomaatio voi esimerkiksi säätää ilmastoinnin voimakkuutta automaattisesti pienelle ja laskea lämpötilaa asunnossa, kun ketään ei ole kotona. Näillä toimenpiteillä saadaan jo näkyvää energiasäästöä. Sähköisesti säätyvillä sälekaihtimilla taas voidaan tehdä energian kulutukseen vaikuttavia ohjelmia. Talviaikaan taloautomaatio voi avata sälekaihtimia kun aurinko paistaa ja ottaa talteen auringon tuomaa lämpöä, kun taas kesällä voidaan helpottaa ilmastoinnin työtä sulkemalla kaihtimet. Turvallisuutta taloautomaatio tuo muun muassa toiminnolla, joka sammuttaa valot, kytkee valitut pistorasiat pois päältä ja sulkee veden syötöt pesukoneilta kun lähdet matkalle tai vaikka vain töihin.

Palaa takaisin Älykoti -sivulle